суботу, 6 листопада 2010 р.

Життя як кіно


Усі львіські, які «шарять», знають, що таке Wiz-Art. Це щось круте, це те, куди можна піти і з друзями, і з коханими, і самому. 
 
 «WIZ-ART - тільки яскраве кіно!» - такий їхній девіз!
Року 2008-го у Львові пройшов перший Міжнародний фестиваль візуального мистецтва. Організаторами дійства стали Ольга Райтер та Наталія Ільчук, які й досі роблять львівянам свято. Цим двом молодим дівчатам вдалось здійснити таки справжній БУМ! Мільйони-мільярди фільмів з різних країн світу стали доступними для перегляду на «великому екрані» у Палаці мистецтв. Мета команди WIZ-ARTу полягає у тому, щоб долучати до фестивалю українських кіно- і медіахудожників, режисерів, музикантів, а також всіх зацікавлених до світового фестивального руху і, що найголовніше, інтегрувати Львів та Україну в контекст новітніх тенденцій як авангардного, так і комерційного кіно-, відео- і медіамистецтва.

Тепер трохи про історію. Я повторюсь про рік 2008-ий, а саме листопад того року. Тоді-то все і почалось. Три дні у Львові тривав фестиваль, під час якого показували фільми та відеокліпи з України, а також з Європи та США. Вже тоді на завершення відбулась перша вечірка у стилі Wiz-Art, але про стиль трохи пізніше.

«Вибух» вечірок та власне самих кінопоказів відбувся у 2009-му. Такого на той час Львів справді ще не знав і не бачив. Дійство відгуляли не на жарт! Тривав фестиваль також три дні, але був краще організованим і значно серйознішим. Щодня покази розпочиналися о 14-ій годині і продовжувалися до кінця дня. Цей фільмодень закінчувався вечіркою. Протягом 2009-го можна було відвідати більше ніж 40 подій у рамках фетивалю, а саме: покази, відео-вечірки, презентації та концерти.

І коли у минулому 2009-му фестиваль отримав і успіх, і визнання публіки, у травні цього року він став справжньою подією! Дівчатам-організаторам вдалось запросити гостей і режисерів ледь не з усіх куточків світу! Цього разу демострували фільми не тільки з Європи та США, а навіть з Азії! Для цієї частини світу виділили окремий день. У рамках 3-го фестивалю щодня проводилися майсер-класи від тих же зіркових гостей на різну тематику: навчали мультимедійного мистецтва, віджеїнгу і відеокомпозитингу. Увесь день сидіти і дивитись фільми, їсти пончики та слухати справді круту музику можна було аж 4 дні! І на завершення кожного дня проводились вечірки різних напрямів, які навіть вночі супроводжувались відеокліпами.

По закінченню 3-го фестивалю Львів наче зовсім пустим став, та сьогодні я пам’ятаю усе, ніби це було вчора. Хоча завжди важко змиритися, що починаються звичайні сірі будні. На фестивалі можна було завести силу-силенну нових знайомств, що ми і зробили. З шаленим нетерпінням, думаю, не тільки я чекаю наступного Міжнародного фестивалю візуального мистецтва у Львові. WIZ-ART-2011, весь Львів чекає!

Чекаємо гостей, ще більше нових знайомств, ще більше хорошої музики, найкрутіших вечірок і, звичайно, фільмів, фільмів, фільмів!


Автор:  Анастасія Молоко
 

Немає коментарів:

Дописати коментар